Mensen zijn vaak wat achterdochtig wanneer het gaat om maaltijdvervangers zoals repen en shakes. Natuurlijk zitten er zowel voor als nadelen aan maaltijdshakes en repen, maar het gaat er vooral om hoe je de maaltijdvervangers toepast. Zowel de repen als de shakes zijn ervoor gemaakt om een maaltijd te kunnen vervangen, ze bevatten de voedingstoffen die je met een normale maaltijd ook binnen zou kunnen krijgen maar zijn veel lager in de calorie├źn die je binnen krijgt.

Wanneer je een normale maaltijd zou eten, weet je niet precies hoeveel je binnen krijgt aan vitaminen en mineralen, bij de shake is dat 100% bekend zodat je ook zeker weet dat het niet ongezond is wat je doet. Een van de grootste fabels rondom afvallen met shakes is dat je er honger van blijft houden, dat zal ongetwijfeld in bepaalde gevallen voorkomen laten we eerlijk zijn en blijven. Maar de shakes zullen juist in de meeste gevallen zorgen voor een verzadigd gevoel, en door dat verzadigde gevoel heb je minder behoefte aan tussendoortjes. Laten die tussendoortjes nu over het algemeen ongezond zijn; de perfecte dikmakers dus. Denk maar eens aan jezelf, wanneer je een zak chips meeneemt de kamer in en gedachteloos op de bank gaat zitten tv kijken is de zak sneller leeg dan je doorhebt. Wanneer je geen trek hebt zal die zak niet eens op de bank terecht komen.

Maar om terug te komen op de kernvraag, kan je blijvend afvallen door middel van maaltijdvervangers? Ja dat kan zeker. Maar je moet wel enorm goed opletten hoe je het doet. Het is niet zo dat je na een aantal weken maaltijden vervangen door shakes en repen weer gewoon normaal kunt gaan eten zoals je dit gewend was. Je zult je eetpatroon aan moeten passen, op moeten letten met wat je eet en hoeveel je eet. Wanneer je dit doorhebt kan je door middel van maaltijdshakes zeker afvallen en op gewicht blijven. Maar de shakes en repen zijn wanneer je gewoon even snel twee kilo wilt afvallen om voor dat feestje in die speciale jurk te passen, zeker een super geschikte (tijdelijke) oplossing!